چند سال قبل شنیدن این خبر باعث تعجب بسیاری از مردم شد. اما اکنون همه میدانیم که در خانواه ی خورشید هشت سیاره بیشتر نداریم! عطارد ، زهره ، زمین ، مریخ ، مشتری ، زحل ، اورانوس و نپتون. اما واقعا چرا پلوتو از منظومه شمسی اخراج شد؟
انجمن بین المللی نجوم 6 سال پیش یعنی سال 2012 تعریف دقیقی برای سیاره ارایه کرد که طبق آن ، پلوتو دیگر سیاره محسوب نمی شد! تعریف جدید این است، سیاره :
1- به طور مستقل به دور ستاره ای در گردش باشد و قمر سیاره یا قمر جسمی مانند یک کوتوله ی قهوی ای نباشد.
2- جرم آن به قدری زیاد باشد که به تعادل هیدرواستاتیکی رسیده و به شکل کروی در آمده باشد.
3- در مدار و اطراف آن اجرامی مشابه آن وجود نداشته باشد.
بنابراین پلوتو در شاخه ای دیگر به نام « سیارات کوتوله» قرار میگرفت. طبق این تعریف، سیارات کوتوله اجرامی هستند که :
1- به طور مستقل به دور ستاره ای در گردش است.
2- شکل کروی دارد.( جرم آن به قدری است که به تعادل هیدرواستاتیکی رسیده است.
3- در مدار و اطرافش اجرام مشابه آن وجود دارد.
پس با این تعریف جدید منظومه ی شمسی 8 سیاره ی اصلی و سه سیاره ی کوتوله به نام های پلوتو ، سرس و اریس دارد.
مردم با شنیدن این خبر بسیار تعجب کردند و حتی برخی از مردم برای نشان دادن ناراحتی خود در خیابان ها تجمع کردند.این موضوع آن قدر بر روی مردم تاثیر گذاشت که در آمریکا، کلمه جدید « پلوتویید » ساخته و انجمن زبان محلی آمریکا آن را به عنوان کلمه برگزیده ی سال 2006 میلادی انتخاب کرد.
این کلمه به معنای « کم شدن ارزش و مقام چیزی » به کار گرفته شد.چیزی شبیه به کلمه ی پاستوریزه که برگرفته از نام لویی پاستور، دانشمند فرانسوی است.
حقیقت این است که پلوتو با سیارت منظومه ی شمسی تفاوت های زیادی دارد و به خاطر این تفاوت ها بهتر است که پلوتو را سیاره ندانیم.یکی از مهم ترین تفاوت های پلوتوبا دیگر سیارات منظومه ی شمسی ، اندازه ی آن است.
پلوتو حتی از ماه که شب ها در آسمان می بینیم کوچکتر است. به علت همین اندازه ی کوچک تا 100 سال پیش هیچ انسانی نتوانسته بود ، حتی با بهترین تلسکوپ ها هم آن را ببیند.
یکی دیگر از مشکلات پلوتو برای سیاره بودن ، جنس آن است. مشتری ، زحل، اورانوس و نپتون ( سیارات بیرونی) همگی از جنس گاز هستند اما پلوتو که بعد از آن ها قرار گرفته جامد است و از سنگ و یخ تشکیل شده است.
تفاوت دیگری که پلوتو با سیارات منظومه شمسی دارد ، زاویه مدار آن است.
مدارهایی که سیارات در آن ها به دور خورشید می چرخند، تقریبا روی یک صفحه قرار دارد و نسبت به هم دیگرزیاد کج نیستند. اما مدار پلوتو تقریبا 17 درجه نسبت به مدار بقیه سیارت کج است. در ضمن مدار همه ی سیارات تقریبا دایره است اما مدارپلوتو بیش از اندازه کشیده شده است.
از همه این ها گذشته ، در نزدیکی پلوتو اجرام بسیاری با اندازهایی شبیه پلوتو وجود دارند. اگر بخواهیم پلوتو را سیاره در نظر بگیریم مجبور خواهیم شد همه دوستان پلوتو را هم که به آن ها سیاره های کوتوله میگوییم سیاره بنامیم. به نظر شما در این صورت چه اتفاقی خواهد افتاد؟
آیا میدانید؟
- یک سال پلوتو مساوی است با دو و نیم قرن زمینی؟ چون این سیاره کوتوله هر 250 سال یک بار به دور خورشید میگردد.
- چون بخش قابل توجهی از پلوتو را یخ تشکیل داده ، اگر به خورشید نزدیکتر بود، به یک ستاره ی دنباله دار تبدیل می شد.
-
- وقتی پلوتو در سال 1830 میلادی کشف شد، آن را « سیاره ی ایکس » لقب دادند. اما بعد ها یک دختر 11 ساله از شهر آکسفورد انگلیس پیشنهاد کرد نام یکی از خدایان یونان قدیم یعنی پلوتو را روی آن بگذارند.
..
نظرات شما عزیزان: